
Producent
Cena
-
od
do
Bakalie, orzechy i pestki
Nasiona, takie jak pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki ziemne i orzechy i suszone produkty, takie jak orzechy włoskie, migdały, pistacje itp. Zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, w tym niezbędne witaminy i minerały. Nasiona takie jak nasiona konopi, pestki dyni, nasiona lnu, nasiona granatu, komosa ryżowa itp. Są niezwykle bogate w składniki odżywcze i zawierają wiele korzyści zdrowotnych, w tym dużo zdrowego dla serca tłuszczu. Pestki i orzechy zawierają również zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone niezbędne do zwalczania stanów zapalnych i prawidłowej struktury komórkowej organizmu. Spożywanie diety bogatej w bakalie, orzechy i pestki nie tylko zapewnia zdrowie, ale także zmniejsza ryzyko śmiertelnych chorób. Osoby, które regularnie spożywają pestki i orzechy, zwykle mniej borykają się z problemem przybierania na wadze, a także ważą mniej w porównaniu z osobami, które rzadko je jedzą. Wśród innych zalet nasion i orzechów są obniżanie poziom stanu zapalnego w organizmie oraz ryzyka cukrzycy i chorób serca. Nasiona, takie jak nasiona konopi i nasiona lnu, są bogatym źródłem kompletnego białka zawierającego wszystkie 20 niezbędnych aminokwasów. Odgrywają kluczową rolę w tonizowaniu mięśni, a także pomagają w budowaniu mięśni spalających kalorie.
Bakalie – zdrowa przekąska dla całej rodziny
Suszone owoce, pestki, orzechy i migdały wydają się być bardzo zdrową alternatywą dla słodyczy. Nie zawierają cukru, sztucznych barwników i dodatków. Bakalie ekologiczne można spożywać bez obaw i wyrzutów sumienia. Jeżeli nie popieramy dawania dzieciom słodyczy, warto sięgnąć po naprawdę zdrową przekąskę. Unikamy tych, które są nasączone cukrem i rafinowanymi olejami. W przypadku bakalii, ale także innych artykułów spożywczych, najlepiej wybierać organiczne, czyli takie, które nie zawierają żadnych dodatków. Rodzynki organiczne to w 100% tylko i wyłącznie rodzynki bez żadnych dodatków.
Najzdrowsze bakalie ekologiczne do domowych ciast i deserów
Najzdrowsze bakalie nie zawierają konserwantów i chemicznych dodatków. Takie są bakalie ekologiczne, które znajdziecie w naszym sklepie. Warto wiedzieć, że mają one krótszy termin przydatności do spożycia. Dlatego lepiej kupować je w mniejszej ilości i częściej.
Nasze bakalie bio pochodzą ze sprawdzonych źródeł, dlatego bez obaw można je dodawać do domowych ciast. Każdy, kto piecze ciasta w domu, unika chemicznych dodatków, jakie znajdują się w większości wyrobów w cukierniach. Stosując nasze bakalie, nie dodasz konserwantów i barwników do domowego ciasta.
Jak zrobić domowe płatki śniadaniowe musli z bakaliami?
Samodzielne przygotowanie płatków w domu daje pewność, że nie znajdują się w nich żadne niechciane sztuczne ulepszacze, a także że nie zawierają cukru. Są dzięki temu znacznie mniej kaloryczne. Domowe musli nie wymaga skomplikowanych przygotowań, wystarczy mieć odpowiednie produkty, płatki, orzechy, bakalie i sukces gwarantowany, bez spędzania wielu godzin w kuchni. Podstawą musli są płatki owsiane, które warto podprażyć przez chwilę na patelni lub w gorącym piekarniku. Gdy zaczną się lekko rumienić, trzeba dodać bakalie, suszone owoce, orzechy, pestki słonecznika, sezam, rodzynki i pozostałe składniki według upodobań. Po wymieszaniu musli przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jakie orzechy i bakalie bio są najzdrowsze?
Orzechy włoskie, laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne znajdziesz w naszym sklepie w różnych opakowaniach. Kupując orzeszki solone, warto wziąć pod uwagę, że zjadamy dodatkową porcję soli. Są one znakomitą przekąską do piwa – piwo pszeniczne usuwa nadmiar soli z organizmu.
Za najzdrowsze uważane są orzechy włoskie, ze względu na największą ilość niezbędnych tłuszczów. Warto mieć je pod ręką stale, dodawać do potraw i na przekąskę. Wysoko cenione są również migdały ze względu na bardzo dużą ilość witaminy E. Nawet kilka migdałów to już duża wartość dla organizmu. Witamina E jest jednym z najmniej dostępnych składników odżywczych, a jest tak bardzo potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto chrupać orzechy i migdały przy każdej okazji!