Błonnik od wielu lat zyskuje na swoje popularności. Naukowo przebadany wzdłuż i wszerz, z biegiem czasu znajduje zastosowanie w szerszym znaczeniu zdrowotnym. Błonnik korzystnie wpływa na nasz organizm, nie tylko pod względem modnego trendu odchudzania, ale i również poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność i wiele, wiele innych. Błonnik pokarmowy jest prozdrowotnym sprzymierzeńcem zdrowia, na który warto zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na zachowaniu pełni witalności.
Rodzaje błonnika
Błonnik pokarmowy dzielimy na rozpuszczalny, czyli pektyny i gumy oraz nierozpuszczalny, ligniny i celuloza. Czym różnią się rodzaje błonnika od siebie?
Błonnik rozpuszczalny
Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, ale i spowalnia jego opróżnianie. Dzięki czemu powstaje długotrwałe uczucie sytości. Tworzy także swojego rodzaju czynnik żelujący, który ma za zadanie tworzenie pozytywnej mikroflory.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny w największym skrócie odpowiedzialny jest za wypróżnianie. Przede wszystkim wchłania wodę, zmiękczając masę kałową, doprowadza do lepszej perystaltyki jelit.
Właściwości błonnika
Błonnik jako sprzymierzeniec zdrowia odpowiedzialny jest nie tylko za naszą sprawność fizyczna, ale i również i zdrowie psychiczne. Mimo chyba największej zalety wspomagające odchudzanie, czy wypróżnianie, pomaga on także w obniżaniu ciśnienia oraz zwiększa naszą odporność. Wciąż słyszmy, że zły cholesterol jest szkodliwy dla zdrowia, tutaj wkracza właśnie zbawienne działanie błonnika. Naukowo udowodnione jest, że błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Czy zatem dodanie błonnika do naszej codzienności wystarczy, aby zachować pełnię zdrowia? Nie do końca można się tutaj zgodzić dlaczego? Okazuje się, że statystyczny człowiek niestety, ale spożywa błonnika o wiele mniej niż wymagana dzienna norma, przyjęta na 40 g błonnika dobowo. Warto zatem zadbać o odpowiednią suplementację błonnika, oraz produkty z błonnikiem w naszej diecie codziennej.
Źródła błonnika, gdzie go szukać?
Najlepszym źródłem błonnika są warzywa, owoce oraz oczywiście produkty pełnoziarniste. Można by rzec, że wymienione produkty idealnie wpasują się w zdrowy tryb życia, a także odchudzanie. Z pozoru wydawać by się mogło, że to nic trudnego, jednak warto szukać poza suplementami także błonnika we wspomnianej wcześniej zdrowej diecie. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
- otręby pszenne, aż 42 g błonnika na 100 g produktu
- czerwona fasola, 25 g błonnika w 100 g produkty
- migdały, 12,5 g błonnika w 100 g, dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i dostarczają magnezu.
To jedynie kilka przykładowych propozycji, które warto włączyć do swojej codziennej diety, aby wspomóc swoje zdrowie fizyczne i psychiczne. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika sprawia, że dłużej odczuwamy sytość. Jest to pomocne przy odchudzaniu, ale i kontrolowaniu podjadania w ciągu dnia niezdrowych przekąsek.
Suplementacja błonnika w diecie
Jeśli nie mamy możliwości kontrolowania produktów zawartych w naszej diecie, skupianiu się na ilości spożywanego w ciągu dnia błonnika, warto sięgnąć po suplementy zawierające błonnik. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym SanVital, gdzie znaleźć można masę produktów zawierających błonnik, jak i samych jego suplementów.
Błonnik, w trosce o zdrowie
Korzyści wynikających z suplementowania błonnika w codziennej diecie jest cała masa. Od troski o zdrowie po kwestie zmian żywieniowych w diecie. Naukowe badania dowodzą, iż błonnik działa na nasz organizm zbawiennie i powinniśmy dbać o jego podaż każdego dnia. Pamiętajmy, błonnik można także przedawkować i w tym wypadku nie będzie miało to zbawiennego wpływu na nasz organizm, dlatego w tym wypadku dobrze wypada suplementacja. Największe korzyści spożywając odpowiednie ilości błonnika, odnotujemy w motoryce jelit, gospodarce węglowodanowej, zapobiegniemy otyłości, a także chorobach sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. Długoterminowe dbanie o nasze zdrowie to droga do długiego i szczęśliwego życia.