

Producent
Cena
-
od
do




Błonniki
Błonnik pokarmowy to termin używany w odniesieniu do węglowodanów pochodzenia roślinnego, które w przeciwieństwie do innych węglowodanów (takich jak cukry i skrobia) nie są trawione w jelicie cienkim i w ten sposób docierają do jelita grubego lub okrężnicy. Chociaż organizacje naukowe twierdzą, że te terminy nie są już odpowiednie, możesz spotkać się z tymi terminami, które są używane, z rozpuszczalnym błonnikiem, w tym pektynami i beta glukanami, znajdującymi się na przykład w żywności takiej jak owoce i owies oraz nierozpuszczalnym błonnikiem, w tym celulozą (znalezionym na przykład w pełnoziarniste i orzechy). Należy pamiętać, że pokarmy bogate w błonnik zazwyczaj zawierają oba rodzaje błonnika. Spożycie błonnika w populacji powinno wzrastać do 30 g dziennie dla dorosłych (w wieku 17 lat i starszych). Średnio konsumujemy znacznie mniej bo około 18g dziennie. Dzieci muszą również zwiększyć spożycie błonnika. Błonnik jest istotną częścią zdrowej diety, chociaż większość ludzi nie spełnia zalecanego dziennego spożycia błonnika. Dieta bogata w błonnik pomaga zapobiegać zaparciom , utrzymywać zdrowie serca i odżywiać dobre bakterie w jelitach. Może również pomóc w utracie wagi.
Błonniki pokarmowe – ważne składniki codziennej diety
Spożycie błonnika w codziennej diecie dzieci i dorosłych jest niemal o połowę za małe w stosunku do potrzeb. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega wielu chorobom układu krążenia, a także obniża stężenia glukozy we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób, które cierpią z powodu zbyt małego wydzielania insuliny przez trzustkę i chorych na cukrzycę. Poza tym błonniki na długo dają uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzą się na diecie odchudzającej.
Błonniki pobudzają jelita i usuwają toksyny
Włókna błonnika pobudzają funkcję żucia i wydzielania śliny, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, wiążą nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz pobudzają perystaltykę jelit. Nie rozpuszczają się i za sprawą mechanicznego drażnienia ścianek jelit ułatwiają przesuwanie się pozostałościom z procesu trawienia. Błonniki pokarmowe mają również wpływ na zmiękczanie masy kałowej poprzez wiązanie cząsteczek wody, dzięki czemu korzystnie wpływają na wypróżnianie i zapobieganie zaparciom.
Błonniki pokarmowe – jak działają na odchudzanie?
Błonniki pokarmowe pozytywnie wpływają na redukcję masy ciała w przypadku nadwagi bądź otyłości. Jest to możliwe dlatego, że wpływa na pojawienie się uczucia sytości po posiłku. Składa się na to kilka czynników. Błonnik obecny w spożywanym posiłku wpływa na wydłużenie czasu jego trwania, dlatego że wymaga wzmożonej potrzeby żucia. Błonnik wiąże cząsteczki wody, przez co w żołądku zwiększa swoją objętość i syci dłużej, niż posiłek zupełnie pozbawiony błonnika, lub z jego niewielką ilością. Podczas fermentacji błonnika wydzielane są hormony stymulujące trzustkę oraz hamujące uczucie głodu. Posiłek bogaty w błonniki pokarmowe wpływa też na obniżenie gęstości energetycznej pożywienia. Oznacza to, że zwiększonej objętości posiłku nie towarzyszy drastyczny wzrost ilości dostarczanych kalorii
Błonniki z nasion babki płesznik
Błonnik witalny, skomponowany z łuski babki jajowatej (20%) i nasion babki płesznik (80%) dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Nasiona babki płesznik mają szereg substancji o doskonałych właściwościach w zakresie poprawy zdrowia. Posiadają dużą zawartość błonnika - w 100 g nasion babki płesznik jest go aż 68 g, a także takie substancje, jak ksyloza, arabinoza, tłuszcze roślinne, aukubina (o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i przeciwwirusowym), garbniki oraz fitosterole. Łuska babki jajowatej, która okala nasiona, jest bogata w kwaśne związki śluzowe. To właśnie dzięki błonnikowi łuska babki jajowatej może pochłaniać wodę i toksyny. Po napęcznieniu wspiera proces usuwania złogów jelitowych. Błonniki można dodawać do potraw lub koktajli, a także pić rozcieńczone w ciepłej wodzie na czczo (2 łyżeczki na szklankę wody), co działa detoksykująco.
Big Nature Błonnik witalny, 600g

Błonnik witalny jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Tylko dzięki odpowiedniej ilości błonnika nasze jelita mogą pracować prawidłowo. Bo zanieczyszczone jelita skutkują pogorszeniem funkcjonowania całego organizmu.
Dostępność: brak towaru