


- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (14 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
Płatki TEFF bezglutenowe miłka bisyńska pięc 5 przemian, 350 g

Opis
PŁATKI TEFF
BEZGLUTENOWE
400g
Składniki: 100% płatki teff.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna:
- 1398 kJ/334 kcal
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone):
- 2,1 g (0,7 g)
Węglowodany (w tym cukry):
- 65,4 g (5,6 g)
Błonnik:
- 7,9 g
Białko:
12,3 g
Sól:
- 0 g
Teff jest zbożem bezglutenowym.
Zwany jest również trawą abisyńską lub miłką abisyńską i stanowi jeden z gatunków zboża naturalnie występującego w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, rzadziej w Azji, Australii oraz Europie. Teff uprawiany jest od bardzo dawna, bo od ponad 4,5 tysiąca lat.
Ma bardzo małe wymagania klimatyczne i glebowe. W zależności od odmiany jego malutkie ziarno (około 1 mm długości) może posiadać zabarwienie białe, czerwone lub brązowe. Uprawiany jest głównie w Etiopii, a w mniejszym stopniu w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Kenii oraz Republice Południowej Afryki. Ma unikatowy, w porównaniu z innymi zbożami, skład mineralny Obok dużej zawartości wapnia i żelaza to zboże wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Ważną zaletą teffu jest też ekstremalna trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych. Coraz częściej wykorzystuje się go jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji zup w proszku, ciastek, kleików, grysików i placków.