
Cena
-
od
do
Substancje słodzące
Chcesz ograniczyć zużycie niezdrowych produktów w swojej żywności? Naturalne substancje słodzące, takie jak syrop klonowy, który powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, uzyskiwanego z pnia klonów, są niezwykle pożywne i stanowią doskonałe zamienniki sacharozy. Syrop klonowy i inne środki polecane są jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast.
Do czego wykorzystać substancje słodzące?
Czym słodzić herbatę, kawę czy wypieki? Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. Jest ona bezkaloryczna, stanowi więc idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Zawierająca naturalne cukry stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty. Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od sacharozy, jest prawie bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie występować w kuchni jako zamiennik wspomnianej substancji.
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz również inne substancje i środki słodzące stanowiące zdrowszy dodatek do żywności. Jedną z nich jest cukier kokosowy, ekstrahowany sokiem z kwiatów orzecha kokosowego, a następnie podgrzewany. Następnie poprzez odparowanie otrzymujemy zdrowy słodzik.
Naturalne substancje słodzące
Zastanawiasz się, w jaki sposób wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe w swojej rodzinie? Do czego wykorzystać zamienniki sacharozy w kuchni? Substancje słodzące oraz naturalne słodziki można z powodzeniem stosować wszędzie tam, gdzie w żywności tradycyjnie wykorzystuje się cukier. Świetnie sprawdzają się one zarówno do słodkich wypieków, jak i słodzenia herbaty. Należy jedynie dopasować ilość słodzika do poziomu jego słodkości. Niektóre substancje słodzące mają inną konsystencję niż biały cukier, dlatego warto eksperymentować z ilością i dopasować do innych składników.