• Wysyłka w 24h
  • Darmowa dostawa od 300 zł

Naturalne substancje słodzące i zamienniki cukru

0
Naturalne substancje słodzące i zamienniki cukru

Naturalne substancje słodzące i zamienniki cukru

Rezygnacja z białego cukru może być decyzja podyktowaną wieloma przyczynami. Czasem jest to potrzeba zgubienia kilku zbędnych kilogramów, czasem wynika z problemów zdrowotnych, a w wielu przypadkach zamieniamy biały cukier na zdrowsze, naturalne substancje słodzące ze względu na zdrowy tryb życia.

Naturalne substancje słodzące i zamienniki cukru

Jak powstają naturalne słodziki?

Naturalne zamienniki cukry zazwyczaj powstają roślin. W zależności od odmiany i procesu wytwarzania takie słodziki mogą różnić się zarówno smakiem, jak i poziomem słodkości. Choć standardowy, popularny cukier jest uznawany za substancję uzależniającą i potocznie nazywamy go „białą śmiercią”, naturalne substancje słodzące mogą charakteryzować się właściwościami prozdrowotnymi.

Z tego względu mogą być stosowane w diecie dzieci, kobiet w ciąży, a także przez osoby dbające o indeks glikemiczny spożywanych potraw.

substancje słodzące

Rodzaje naturalnych substancji słodzących

Obecnie na runku największą popularnością cieszą się cztery podstawowe, naturalne substancje słodzące. Charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym i znacznie mniejszą zawartością kalorii niż zwyczajny cukier.

Bardzo interesująca jest stewia. To słodkie liście pochodzące z Paragwaju. Jest to roślina bardzo bogata w składniki odżywcze. Jest nie tylko bardzo słodka, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla białego cukru, ale także wykazuje właściwości terapeutyczne.

Stewia nie posiada żadnych kalorii i nie powoduje żadnych dolegliwości – próchnicy, nadwagi, cukrzycy czy nadciśnienia. Można dostać ją zarówno w formie listków, jak i proszku bądź ekstraktu, a dodatkowo jest ponad trzysta razy słodsza niż cukier.

Chętnie wybierany jest także ksylitol, nazywany także cukrem brzozowym. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzyce. Ma bardzo niewiele kalorii i intensywnie słodki smak. Charakteryzuje się właściwościami przeciwpróchniczymi oraz bakteriobójczymi. Zmniejsza łaknienie na słodycze. Zazwyczaj występuje w formie proszku.

Ciekawym i często wykorzystywanym słodzikiem naturalnym jest także erytrytol. Jest to substancja naturalnie występująca w wielu miejscach – w owocach, napojach fermentowanych, algach i grzybach. Jest on syntezowany przez drożdże. Bardzo interesującym aspektem jest fakt, że gdy zjemy erytrytol, to nie zostanie on w żaden sposób przyswojony przez organizm. Zostanie jedynie wydalony w niezmienionej formie wraz z moczem. Najczęściej sprzedawany jest w formie proszku, lecz można spotkać także wygodne kapsułki.

Czasem jako naturalny słodzik wykorzystuje się także fruktozę. Posiada ona niższy indeks glikemiczny niż sacharoza zawarta w białym cukrze oraz charakteryzuje się wyższą słodkością, lecz nie jest uznawana za zdrowy zamiennik cukru.

Syropy z owoców i inne słodziki – czy są dobrym zamiennikiem cukru?

Popularnym naturalnym słodzikiem jest także miód. Charakteryzuje się dużą zawartością minerałów i witamin, jest także polecany jako remedium na przeziębienia. Ze względu na łatwą przyswajalność zawartych w nim fruktozy oraz glukozy, jest polecany dla osób starszych. Należy jednak pamiętać, że miód stosunkowo często uczula i warto unikać go w diecie najmłodszych dzieci.

Często stosowane są także syropy. Może być to zarówno syrop klonowy, jak i syrop z agawy lub kokosa. Zazwyczaj zawierają sporą ilość kalorii, lecz charakteryzują się dużą ilością substancji odżywczych i witamin. Dodatkowo posiadają także pożądane przez wielu walory smakowe.

Gdzie możemy zastosować naturalne substancje słodzące?

Substancje słodzące oraz naturalne słodziki można z powodzeniem stosować wszędzie tam, gdzie tradycyjnie wykorzystuje się cukier. Zarówno do słodkich wypieków, jak i słodzenia herbaty. Należy jedynie dopasować ilość słodzika do poziomu jego słodkości. Niektóre substancje słodzące mają inną konsystencję niż biały cukier, dlatego warto eksperymentować z ilością i dopasować do innych składników.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat naturalnych zamienników białego cukru i zdrowej żywności, sprawdź naszą ofertę w kategorii: substancje słodzące

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium