Płatki Teff bezglutenowe, Teff jest zbożem bezglutenowym. Zwany jest również trawą abisyńską lub miłką abisyńską i stanowi jeden z gatunków zboża naturalnie występującego w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, rzadziej w Azji, Australii oraz Europie. Teff uprawiany jest od bardzo dawna, bo od ponad 4,5 tysiąca lat. Ma bardzo małe wymagania klimatyczne i glebowe. W zależności od odmiany jego malutkie ziarno (około 1 mm długości) może posiadać zabarwienie białe, czerwone lub brązowe. Uprawiany jest głównie w Etiopii. Ma unikatowy, w porównaniu z innymi zbożami, skład mineralny Obok dużej zawartości wapnia i żelaza to zboże wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Ważną zaletą teffu jest też ekstremalna trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych. Wykorzystuje się go jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, do produkcji zup w proszku, ciastek, kleików, grysików i placków. Ostropest plamisty, ziarno. To europejska roślina podobna do ostu, blisko spokrewniona ze słonecznikiem. Swą skuteczność zawdzięcza trzem chroniącym wątrobę substancjom, które łącznie zwane są sylimaryną. Dojrzałe nasiona rośliny zawierają jej od 4 do 6%. Ostropest ma bardzo łagodny smak, może być więc dodawany do sałatek, kanapek a nawet do napojów. Można spożywać całe ziarna, np. w sałatkach, lub w formie zmielonej w młynku do kawy.

1px element do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl