• Wysyłka w 24h
  • Darmowa dostawa od 300 zł

Sezon na jesienne warzywa i owoce wystartował.

0
Sezon na jesienne warzywa i owoce wystartował.

Koniec lata nastąpił, dlatego warto rozejrzeć się za sezonowymi warzywami i owocami. Jesień jest kolorowa i smaczna. Korzystaj z sezonowych produktów, aby dostarczać jak najwięcej witamin i mikroelementów. Co więcej patrząc globalnie ich uprawa nie przyczynia się w takim stopniu do zanieczyszczenia środowiska, jak ma to miejsce w przypadku warzyw i owoców, które są transportowane do Polski z innych kontynentów. Co zatem jeść jesienią, aby posiłki były smaczne i zdrowe?

Dynia

Niezaprzeczalnie, królową jesiennych warzyw jest dynia, bogata w cenne minerały i witaminy, a także beta-karoten. Można wykorzystać ją do rozgrzewającej zupy, lub upiec pyszne ciasto.

Buraki

To cenne źródło żelaza, dzięki czemu pomagają zapobiegać anemii. Zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie, a także wzmocnić odporność, co w okresie jesiennym jest wyjątkowo potrzebne. 

 

Śliwki

Najlepiej smakują we wrześniu i październiku. Wspierają pracę układu pokarmowego, są bogate w witaminy z grupy B i E. Nadają się idealnie do powideł, owsianki lub ciast.

Pigwa

Pigwa jest bardzo cennym źródłem witaminy C. Rozgrzewająca herbata z cytryną, miodem oraz pigwą. 

Jabłka

Jabłka, nasz Polski skarb. Polskie odmiany jabłek jesiennych zawierają dużo witaminy A i C, a także sporo błonnika.

 

To tylko kilka z propozycji jesiennych warzyw i owoców. Na naszym Instagramie znajdziecie wiele przepisów z użyciem sezonowych warzyw i owoców. 

Zobacz również:

Komentarze do wpisu (0)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium